„Odnalezienie kwiatowej polany” – zajęcia otwarte w grupie „Słoneczka” III

Zajęcia otwarte dla rodziców to spotkania, dzięki którym można zobaczyć, jak funkcjonuje  dziecko w grupie przedszkolnej, jakie ma potrzeby, możliwości i problemy, jak mimo wielu trudności i ograniczeń uczestniczy w poznawaniu otoczenia. To czas poświęcony tylko dzieciom.

25 kwietnia 2018r. dzieci z grupy „Słoneczka” III bawiły się ze swoimi rodzicami, którzy mimo wielu obowiązków przybyli do naszego przedszkola, by towarzyszyć swoim pociechom. Zajęcia o charakterze edukacyjno – terapeutycznym wprowadzały uczestników
w świat kolorów, muzyki, zapachów i faktur.  Po obudzeniu śpiącej Pani Wiosny dzieci otrzymały od niej zaproszenie na wędrówkę w kierunku kwiatowej polany. Musiały wykonać szereg zadań: pokonać tor przeszkód, wyczarować z chusteczki kolorowy kwiat, zidentyfikować kolory oraz zatańczyć walca. Wypełnienie wszystkich zadań umożliwiło dzieciom odnalezienie polany.  Niestety okazało się, że cel wspólnej podróży jest smutny i szary. „Słoneczka” zachęcone przez Panią Wiosnę wspólnie z mamami zamieniły polanę w cudownie kolorowe i pachnące miejsce. Dzieci bawiąc się na podłodze miały możliwość obserwowania i dotykania, wąchania i smakowania,  manipulowania i tworzenia.

Zajęcia z elementami Sensoplastyki®  pomogły wychowankom uwierzyć w siebie, pogłębić kontakt emocjonalny z rodzicem  oraz  uwolnić ich naturalną ekspresję twórczą.  Niewątpliwie też korzystnie wpływają na optymalny rozwój całego organizmu. Stymulując receptory wpływamy na rozwój połączeń nerwowych w mózgu. Im jest ich więcej tym „łatwiej” się myśli, tym sprawniej przebiegają wszelkie procesy analizy i syntezy w umyśle dziecka.

Po wspólnych zabawach zostały już tylko wspomnienia i zdjęcia, które jak się wydaje, wiernie oddają radosny  nastrój spotkania.

Pani Ela i Pani Jola