Jeżyki w krainie baśni

Miniony tydzień upłynął w Jeżykach pod hasłem bajek. Rozwiązywaliśmy bajkowe zagadki, dopasowywaliśmy rekwizyty do bajkowych tytułów, stworzyliśmy swoje wymarzone zakładki do książek, a także wybraliśmy się na wycieczkę.

We wtorek do naszej grupy przybył wyjątkowy gość. Była to mama Kuby z wielką księgą pełną baśniowych opowieści! Pani Iwonka przyszła do nas, by przeczytać nam baśń pt. „Trzy małe świnki”. Słuchaliśmy jej z przejęciem i zaciekawieniem. Po wspólnej lekturze nie mieliśmy problemów z udzieleniem odpowiedzi na pytania i ułożeniem historyjki obrazkowej. Spotkanie zakończyliśmy słodkim poczęstunkiem, który przyniosła nam pani Iwonka.

Mając jeszcze w pamięci przyjemne wspomnienie ze wspólnego czytania bajki, następnego dnia postanowiliśmy się wybrać do pobliskiej księgarni „Tak Czytam” na ul. Marii Skłodowskiej- Curie, by dowiedzieć się, jaką drogę pokonuje książka, by w końcu trafić w nasze ręce. Na miejscu dowiedzieliśmy się również, jakim miejscem jest księgarnia i na czym polega praca księgarza, zapoznaliśmy się z wyposażeniem sklepu oraz obejrzeliśmy najciekawsze pozycje książkowe. Na zakończenie wspólnie wybraliśmy i kupiliśmy kolorowanki o tematyce bajkowej, które umilą nam niejedną wolną chwilę.

Jeszcze raz serdecznie dziękujemy mamie Kuby- pani Iwonie Olszewskiej oraz pracownikom księgarni „Tak Czytam” za wprowadzenie w kolorowy, baśniowy świat i zaszczepienie w naszych małych czytelnikach miłości do książek.