Moc emocji Małego Czytelnika – Misiaki rozmawiają o złości

Każde spotkanie w bibliotece przybliża dzieciom nową emocję, a czytane przez panie opowiadania, pozwalają przyjrzeć się uczuciom bohaterów i porównać je ze swoimi emocjami i reakcjami na nie. Tym razem wśród Misiaków rozgościła się  – złość.

Po wysłuchaniu kilku krótkich opowiadań, dzieci miały okazję wypowiedzieć się na temat złości. Na początek dlaczego „dopadła” bohaterów, a potem w jakich momentach one ją odczuwają. Powody były różne: zmęczenie, obowiązki które należy wykonać, ulubiona zabawka ale w rękach kogoś innego, złe samopoczucie, niedotrzymana obietnica itd. To wszystko są ważne sprawy z którymi każdy Misiek musi sobie radzić i aby ograniczyć wpływ złości na zachowanie dzieci Pani Iwonka przypomniała  kilka sposobów jak sobie z tą złością radzić. Było więc zgniatanie papieru z których kule złości trafiały do kosza, był żywiołowy taniec – wytrząsający złość z głowy i serduszka, była chwila relaksacji i wyobrażanie sobie spaceru po lesie, było rysowanie złości na kartce i była również rozmowa o tym, aby swoim bliskim mówić o przeżywanych uczuciach, nawet tak nie fajnych jak złość. Misie pochwaliły się Pani Iwonce, że w swojej sali w przedszkolu mają „podusię – boksusię” i „wycieraczkę – potupaczkę”, które świetnie zabierają złość, a na półce jest bardzo dużo kartek i kredek do gotowych wyrażania min. złości.

Takie zajęcia zostają w głowach naszych Misiaków na długo, tym samym rośnie ich wiedza o rodzajach odczuwanych emocji i sposobach radzenia sobie z nimi w sposób akceptowany społecznie.