Wigilia Misiaków w Aniołkowie

Tegoroczna Wigilia w grupie Troskliwych Misiów, była wyjątkowa. Zleciała się bowiem na tę uroczystość, cudownych Aniołków gromadka, by wspólnie świętować w Aniołkowie. Zanim jednak Aniołki mogły cieszyć się wigilijnymi smakołykami, musiały wykonać wiele zadań z listy Pani Aniołkowej, ale co to było dla pracowitych Aniołeczków, jak to mówią dzieci – bułka z masłem.

Oczywiście na początek trzeba było obudzić Aniołki, które tak na pierwszy rzut oka wcale się do tej pracy nie śpieszyły. Jednak gimnastyka i trzepanie poduszeczek zrobiło swoje. Aniołki gotowe, z lekkim niepokojem obejrzały dłuuuugą listę zadań do wykonania. Wiedziały jednak, że aby mogły świętować, muszą troszeczkę popracować. Na początek Aniołeczki zabrały się za porządki, a gdy wszystko było wysprzątane i lśniące, mogły zacząć ubierać choineczki. Przy wesołej muzyczce praca idzie szybciej, więc Aniołki wirowały i wieszały lampeczki, bombki i łańcuchy, nie zapominając oczywiście o aniołku na czubku. Potem Aniołki przypomniały sobie, że obiecały Mikołajowi pomoc przy produkcji zabawek dla dzieci na święta. Chwyciły więc za narzędzia i piłowały, stukały, przykręcały aż zrobiły zabawek tyle, że mogły zapełnić kilka mikołajowych worków. Przybył nawet sam szef – Mikołaj, wprawdzie na początku był trochę niezadowolony, że produkcja idzie jakoś niemrawo, ale po przemowie motywacyjnej Aniołki pracowały bez zarzutu i dostały nawet pochwałę od Mikołaja, a niektórzy nawet premię – przytulaski i głaski. Oczywiście Aniołki jak to mają w zwyczaju, czuwają nad innymi i nie zapomniały wysłać do Mikołają budzika – żeby nie przespał podróży z prezentami do dzieci oraz mapy, na której dokładnie wyrysowały trasę, gdzie ma się pojawić Święty na święta. Przetestowały nawet nowo zatrudnione renifery, czy aby nadają się do zaprzęgu i czy wiedzą jak się zachować czekając na Mikołaja. Potem przygotowały muzyczny prezent dla Mikołaja, sprawdziły czy pierniczki które robiły wcześniej są na swoim miejscu i zadbały o wyprodukowanie śniegu na święta. Gdy wszystkie zadania zostały wykonane i odznaczone na bardzo dłuuuugiej liście, Aniołeczki miały chwilę odpoczynku. Wtedy to rozmarzyły się o prezentach które robiły dla Mikołaja i stwierdziły, że cudownie by to było, gdyby te zabaweczki, chociaż ich część została w Aniołkowie. I może marzyły by dalej, ale oto dotarł do nich list i to od kogo – od świętego Mikołaja, który chwalił ich za pomoc, za dobre serduszka i poprosił, aby szły szlakiem z piór, gdzie na końcu przygotował im niespodziankę. To była wielka radość, gdy Aniołki znalazły prezenty od Mikołaja i mogły się nimi pobawić.

Potem nadszedł czas na wspólne kolędowanie i spotkanie przy żłóbku. Dzięki światełkom, małym serduszkom Aniołków, radości z nadchodzących świąt i przyjaźni zapanował cudowny nastrój w trakcie którego dzielenie się opłatkiem nabrało wyjątkowego znaczenia, a składane sobie życzenia miały wielką moc. Wspólne biesiadowanie przebiegało w radosnej atmosferze, tym bardziej, że na stołach pojawiły się ulubione przysmaki dzieci.

A po południu w Aniołkowie pojawiali się goście – rodzice, oczywiście jak nakazuje nasza gościnność, częstowani byli pysznościami i obdarowywani prezentami wykonanymi przez ich małe Aniołeczki.

To był naprawdę fantastyczny, świąteczny dzień, ale nie byłby taki, gdyby nie Wasza pomoc Drodzy Rodzice. Dziękujemy Wam za przygotowanie strojów aniołkowych i poduszeczek, dziękujemy za to, że wspólnie z dziećmi wykonaliście aniołki, które ozdabiały najpierw naszą salę, a potem tworzyły piękną ekspozycję w szatni.

Dziękujemy Pani Kasi – mamie Gabrysi i Pani Elizie – mamie Krzysia za upieczenie pysznych ciasteczek i ciasta na naszą wigilię w Aniołkowie.

Dziękujemy Wam Kochani za Waszą wizytę w naszym Aniołkowie, za piękne życzenia i świąteczne niespodzianki.

Bardzo dziękujemy za Wasze życzliwe słowa i dobre opinie. Cieszymy się bardzo, że takie momenty jak Wigilia w Aniołkowie, mogą dać nam wszystkim dużo radości i zadowolenia. Życzymy sobie i Wam Drodzy Rodzice, aby takich momentów w Nowym Roku było jak najwięcej.

Misiowe Panie