„W BOŻE NARODZENIE WSZYSTKO SIĘ WESELI …”- JASEŁKA U „MYSZEK”

- „Proszę panią , czy to już dzisiaj będzie nasz występ?”

To pytanie „Myszaki” niestrudzenie zadawały każdego dnia. Nie mogły doczekać się swego premierowego przedstawienia, w przygotowanie którego włożyły wiele pracy. Cierpliwie i z pokorą przyjmowały sugestie „reżyserów”. Oglądały stroje, sprawdzały rekwizyty – czy są w należytym stanie; przeliczały kapelusze, dobierały kamizelki. Wszystko przecież musi być przygotowane na tip – top.  I w końcu nadszedł ten dzień, dzień pełen emocji, lekkiego podekscytowania, ale i pięknej dziecięcej radości. Za chwilę będą mogły stanąć na scenie przed najwspanialszą publicznością, która nigdy nie szczędzi braw, słów zachwytu i uznania dla naszej wspólnej pracy. Nasze zaproszenie oprócz Rodziców przyjęła też Pani Jola – prowadząca religię prawosławną, Pan Tomek – instruktor zajęć sportowych i naturalnie  niezawodna Pani Jasia, która odwiedza nas i śledzi nasze poczynania na przedszkolnej stronie internetowej.

Kiedy przysłowiowa pierwsza gwiazdka pojawiła się na niebie –zaczęliśmy Jasełka. Jak prawdziwi kolędnicy wchodzimy na salę ze śpiewem. Cały orszak wprowadza elegancki konferansjer – Filip i energiczna gospodyni – Haneczka. Za nimi podąża uśmiechnięta gromadka dzieci, czcigodni królowie, pastuszkowie „co to owce paśli, na fujarkach grali i … pousypiali; dostojne gołębie w towarzystwie wesołych aniołków i naturalnie Józef z Maryją , „bez których cała ta historia , by się nie wydarzyła”.

Prawie godzinne przedstawienie otulone bogatą scenografią i ciepłem serc, wywoływało na widowni chwile wzruszeń i uśmiechu. Były nastrojowe i poważne, ale też wesołe i rubaszne. Pozwoliły nam  zapomnieć o natłoku przedświątecznych obowiązków i wejść w prawdziwe świąteczny czas – czas spokoju, przebaczania, miłości…. Wszyscy mogliśmy z dumą podziwiać małych Artystów. Byliśmy pod wrażeniem ich zaangażowania, odpowiedzialności i doskonałego wcielenia się w powierzone im role.

Kolejny raz okazało się, że takie wspólne spotkania, które niosą ze sobą pozytywne emocje i przeżycia zbliżają ludzi, a dzieciom pokazują jak ważna jest tradycja świąt Bożego Narodzenia i jak bardzo rodzinne jest to święto.

Serdecznie dziękujemy wszystkim Rodzicom za pomoc w przygotowaniu dzieci do Jasełek,

za ciepłe życzenia i bardzo hojnego Mikołaja

oraz Państwu Monice i Michałowi Ostapczuk za

rodzinne zaśpiewanie kolędy.