Świąteczny czas u Biedroneczek to bardzo pracowity czas

Świąteczny czas u Biedroneczek to bardzo pracowity czas: dekoracja sali, ubieranie choineczki, wykonywanie świątecznych prezentów, pieczenie pierniczków oraz wigilia grupowa.

Dzieci bardzo lubią gdy zbliża się ten zimowy, magiczny czas, kiedy sala wzbogaca się o nastrojowy blask lampek, mnóstwo świątecznych ozdób a wszystkie dzieci czekają na ważnego gościa św. Mikołaja i marzą o prezentach jakie od niego dostaną.

Biedroneczki ubrały choineczkę, zrobiły przepiękne wianki świąteczne w prezencie Rodzicom oraz upiekły przepyszne , pachnące pierniki.

Nadszedł czas na wigilię grupową. Odświętnie ubrani wszyscy czekali na ten wyjątkowy moment. Wspólnie wysłuchaliśmy opowiadania świątecznego pt. ,,Pierwsza gwiazdka”.  Przypomnieliśmy sobie jakie są zwyczaje podczas świąt Bożego Narodzenia i skąd tak naprawdę wywodzi się tradycja śpiewania kolęd. Wspólnie z Paniami dzieci nakryły do stołu i czas było na dzielenie się opłatkiem oraz składanie sobie życzeń.

Wszyscy razem zasiedliśmy do świątecznego stołu, który zastawiony był różnymi przysmakami. Wspólnie śpiewaliśmy kolędy i zajadaliśmy się łakociami. Wykonaliśmy również swoje własne kompozycje z mandarynek i goździków. Przepiękny aromat unosił się na całą salę.

Nadszedł ten ważny i bardzo wyczekiwany moment dla wszystkich dzieci. Podczas wspólnego kolędowania nagle ktoś zapukał do drzwi naszej sali.  Dzieci wybiegły radośnie na korytarz, ale nikogo tam nie zastały.  Znalazły jednak znaki, które doprowadziły je do ogromnych worków z prezentami. Wiedziały już, że Mikołaj o nich nie zapomniał. Wciągnęły ogromne worki do sali i z uśmiechami na twarzach sprawdzały co dostały.

To nie był koniec niespodzianek, przez przypadek zauważyły, że w szatni Mikołaj zostawił im coś jeszcze. Były to małe prezenciki, które można było zabrać do domu.

To był wspaniały dzień, pełen radości, wrażeń i niespodzianek. Biedroneczki z pewnością będą czekały na ten wyjątkowy dzień w przyszłym roku.