„Siedzę cichuteńko, patrzę na okienko… Poruszyły się zasłonki! Chyba już go widzę!…”

Przedświąteczny czas w grupie „Jeżyków” upłynął nam niezwykle intensywnie i pracowicie. Przygotowania do tych szczególnych, wyczekiwanych przez cały rok przez małych i dużych, dni rozpoczęliśmy od powitania w naszym przedszkolu Świętego Mikołaja, który odwiedził wszystkie „Tęczowe” przedszkolaki w Mikołajki.

Wspólne zabawy z nim i z kolegami wprawiły nas w istnie świąteczny nastrój, a wyobraźnia zaczęła pracować na zwiększonych obrotach. Postanowiliśmy więc nie tracić czasu i wzięliśmy się za wypiekanie i fantazyjne ozdabianie pierniczków, by nie zabrakło nam sił na ten intensywny czas oczekiwania! Spisaliśmy się na medal :) W międzyczasie, uczestniczyliśmy w przedświątecznej audycji muzycznej, podczas której nadarzyła się okazja do zbiorowego kolędowania; przygotowywaliśmy prezenty dla naszych najbliższych; ubraliśmy świąteczne drzewko w „Jeżykowej” sali; mieliśmy okazję obejrzeć Jasełka w wykonaniu starszych kolegów i koleżanek z grup „Myszek” i „Żabek”; odwiedziliśmy Muzeum Rzeźby im. Alfonsa Karnego, w którym własnoręcznie wykonaliśmy ozdoby choinkowe z gliny. W końcu nadszedł czas na naszą grupową Wigilię, podczas której przypomnieliśmy sobie bożonarodzeniowe tradycje, wspólnie kolędowaliśmy, podzieliliśmy się opłatkiem i zasiedliśmy do świątecznego stołu, na którym głównymi bohaterami były: paszteciki z kapustą i grzybami, barszczyk, makowce, keksy i samodzielnie przez nas przygotowane pierniczki. Nie zabrakło również najbardziej wyczekiwanego akcentu, czyli wizyty Świętego Mikołaja i upragnionych prezentów :) Pełni ekscytacji oraz bogatsi o nowe marzenia już czekamy na przyszłoroczne Święta!