Bożonarodzeniowe ozdoby Troskliwych Misiów – czyli pierwsza wizyta w muzeum

Przygotowania do świąt rozpoczęte, świadczy o tym wizyta Troskliwych Misiów w Muzeum Rzeźby im. A. Karnego. To pierwsze takie spotkanie dzieci ze sztuką muzealną połączone z zajęciami edukacyjno – plastycznymi ph „Bożonarodzeniowe ozdoby czyli lśniące aniołki, pajacyki…” w trakcie których dzieci miały okazję wykonać ozdoby na choinkę.

Wizytę w muzeum rozpoczęliśmy od obejrzenia ekspozycji popiersi znanych Polaków, rozmowy na temat roli jaką odgrywa muzeum oraz utrwaleniu zasad jakie obowiązują w tym miejscu. Dzieci były zafascynowane ekspozycją. Pytały z jakich materiałów zostały zrobione głowy, czemu jedne są mniejsze, a drugie większe, jak zostały ustawione na półkach skoro są bardzo ciężkie. Uważnie oglądając rzeźby rozpoznały dwie z nich, były to głowy F. Chopina

i J. Piłsudskiego. Przy okazji dzieci dowiedziały się w jaki sposób z eksponatów korzystają osoby niewidome oraz zerknęły na sposoby przygotowywania nowej wystawy. Potem przenieśliśmy się do pomieszczenia, gdzie czekały już na nas kolorowe materiały i przybory plastyczne. Na początku nasza Pani Przewodnik opowiedziała o zwyczajach i tradycjach Świąt Bożego Narodzenia, a następnie rozpoczęliśmy tworzenie ozdób choinkowych. Szybko obok każdego pojawiły się błyszczące aniołki, kolorowe koniki i aniołeczki z piórkami. Gdyby nie zbliżająca się pora podwieczorku w przedszkolu z pewnością jeszcze dłużej bylibyśmy w muzeum, bo okazało się, że to kolejne miejsce na mapie Misiaków, gdzie nie tylko można miło i ciekawie spędzić czas ale również poznawać i rozwijać emocje

Małego Artysty.