Urodziny Marchewki w Biedroneczkach

W  grupie „Biedroneczki” obchodziliśmy ,,Urodziny Marchewki”. Tego dnia dzieci przyszły do przedszkola ubrane na pomarańczowo. Każdy uczestnik otrzymał również opaskę na głowę z sylwetką marchewki. Jak na urodziny przystało były tańce, zagadki, zadania do wykonania oraz wspólne śpiewanie sto lat naszej jubilatce oraz oczywiście marchewkowy poczęstunek.

Dzieci dowiedziały się także wielu ciekawostek na temat tego warzywa. Oprócz gromkiego sto lat dzieci zaśpiewały również piosenkę pt. ,,Na marchewki urodziny”. Pani Marchewka przygotowała również mnóstwo zabaw takich jak wyścigi z marchewką, przekładanie marchewki górą i dołem. Wspólnie z Marcheweczką bawiliśmy się z wykorzystaniem chusty animacyjnej a na koniec wykonaliśmy sylwetki marchewek z masy solnej. Humory i apetyt wszystkim dopisywały, dlatego zabawa była bardzo udana. Na zakończenie zajęć każde dziecko otrzymało pomarańczowego balonika w kolorze marchewki oraz pyszną przekąskę w postaci surowej marcheweczki z takim przesłaniem

,, JEST POMARAŃCZOWA, ZNASZ JĄ BARDZO DOBRZE, DLA WSZYSTKICH BARDZO ZDROWA, NIKT SIĘ JEJ NIE OPRZE. JEDZ MARCHEWKĘ W ZUPIE NO I NA SUROWO, BO W NIEJ WITAMINY DRZEMIĄ, ROSNĄĆ CI POZWOLĄ”.