Straż Miejska w Tęczowym

Tematów o bezpieczeństwie w przedszkolu nigdy za mało! Dlatego zaproszono do przedszkola funkcjonariuszki Straży Miejskiej, które przeprowadziły zajęcia profilaktyczne pt. „Autochodzik, czyli jestem bezpieczny na drodze” skierowane do dzieci ze starszych grup przedszkolnych. Uczestniczyły w tym zajęciu przedszkolaki z grup: „Troskliwe Misie”, „Jeżyki”, „Myszki”, Żabki” oraz dzieci 5-letnie z „Biedroneczek”.

Na początku spotkania dzieci przypomniały i utrwaliły podstawowe zasady ruchu drogowego, a następnie tą wiedzę zastosowały w zabawie tematycznej. Każdy z przedszkolaków mógł wcielić się w rolę kierowcy, pasażera lub pieszego uczestniczącego w ruchu drogowym w zorganizowanym w sali gimnastycznej małym miasteczku. Dziecko-policjant pilnowało bezpieczeństwa przy przejściu dla pieszych, a pracownik stacji benzynowej tankował przyjeżdzające auta.

Wszystkie dzieci egzamin z wiedzy o zasadach ruchu drogowego zdały na „piątkę”. =) Przed nami kolejne spotkanie i kolejne ważne tematy podejmowane z przedszkolakami przez funkcjonariuszy Straży Miejskiej.

„Tęczowa” Redaktorka