„JEŻYKOWE WIERSZOWANIE”- relacja z konkursu recytatorskiego w „Jeżykach”.

17. listopada odbył się w naszej grupie konkurs recytatorski pt. „Jeżykowe wierszowanie”. Tematyka przeglądu dotyczyła jesieni, a także zwierząt i ptaków zamieszkujących lasy i parki. Choć drzewa już dawno zgubiły liście, w naszej sali wciąż królowała kolorowa, wesoła i roześmiana jesienna atmosfera, dzięki dekoracjom, pięknym przebraniom dzieci, jak również doskonałym humorom uczestników wydarzenia.

Do jury w konkursie zaproszono:

1. Dyrektor PS 12 „Tęczowe”- Panią Joannę Laskowską;
  2. Kierownik Filii Bibliotecznej nr 15 Książnicy Podlaskiej- Panią Iwonę Czyżewską;
  3. Nauczycielkę z grupy „Myszek”- Panią Ewę Majewską;
  4. Logopedę PS 12 „Tęczowe”- Panią Bożenę Jabłońską.

Było także dziecięce jury, w skład którego wchodziły dzieci nieuczestniczące w konkursie.  Ich zadaniem była ocena prezentacji kolegów i koleżanek z grupy za pomocą lizaków z buźkami
( zielonej- „Wspaniały występ”, czerwonej- „Stać Cię na więcej”). Dzieci z jury podeszły do swojej funkcji z dużym zaangażowaniem.

Skoro w tytule konkursu znalazło się słowo „jeżyk” to koniecznie spotkanie musiało rozpocząć się od nawiązania do symbolu naszej grupy. Dzieci zaśpiewały piosenkę o kolczastym przyjacielu, a następnie za pomocą wykałaczek zamieniły dynie w uroczego jeżyka. Po krótkim wstępie nadszedł czas na prezentację wierszy dzieci. W konkursie wzięło udział 16 dzieci, które zostały podzielone na 4 tury.  Wszystkie „Jeżyki” głośno i z odwagą prezentowały przygotowane wspólnie z rodzicami utwory.  Niektóre dzieci miały wzbogacony występ o przebrania
i rekwizyty adekwatne do treści ich wierszy. Każda tura małych recytatorów zakończona była przerywnikiem ruchowym. W pierwszej przerwie dzieci rysowały jeżyka zgodnie z treścią wiersza, a następnie zamieniły się w jesienne listki wirujące na wietrze przy muzyce Vivaldiego. W kolejnej przerwie zaśpiewały i zatańczyły piosenkę o kasztanowym mieście po której zamieniły się w kasztanowe ludziki, które zostały „ożywione” przez magiczny wiatr. Na zakończenie prezentacji wierszy za pomocą drewnianych pałeczek ilustrowały ruchem jesienną pogodę.

Gdy już wszystkie dzieci zaprezentowały swoje wiersze, jury udało się na obrady. Dzieci w tym czasie bawiły się spinaczami w „jeżykowe” rachunki, uczestniczyły w zabawach muzyczno-ruchowych, a dla chwili wytchnienia i wyciszenia kolorowały „jeżykową” kolorowankę.

Jury po długich obradach przedstawiło wyniki konkursu:

przyznano 4 wyróżnienia za najpiękniejszą recytację wierszy:

1.  Karolince Korsak;
  2.  Aleksandrowi Roszkowskiemu;
  3.  Natalii Olszewskiej;
  4.  Mikołajowi Czetyrko.

Jury przydzieliło również NAGRODĘ SPECIALNĄ w kategorii „NAJPIĘKNIEJSZE PRZEBRANIE”Dominikowi Kazberuk.

Natomiast „JEŻYKOWE JURY”, w skład którego wchodziły dzieci, które nie uczestniczyły w konkursie, postanowiły przekazać NAGRODĘ PUBLICZNOŚCIAmelce Rusiłowicz.

Jury podziękowało także pozostałym dzieciom za piękne prezentacje wierszy i trud włożony w naukę wierszy. Dzieci otrzymały dyplomy z podziękowaniem oraz drobne upominki.

„Jeżykowi” Rodzice
Serdecznie dziękujemy za duże zainteresowanie konkursem oraz poświęcony czas na piękne przygotowanie dzieci do prezentacji wierszy.

„Jeżykowe” Panie