Wrzesień w „Jeżykach”

Witamy w 5-latkach!! Po wakacyjnej przerwie dzieci z radością pożegnały leżaki, a popołudniowy czas spędzają na wyjściach do parku, na plac zabaw, pracy w podręcznikach oraz różnorodnej zabawie. Jako średniaki, którym nie są straszne dłuższe spacery, zaczynamy również w większym stopniu korzystać z oferty lokalnych placówek edukacyjnych, by pogłębiać wiedzę i zainteresowania z różnych dziedzin. Pierwsze wyjście do Muzeum Historii Medycyny i Farmacji już za nami (fotorelacja już wkrótce :) !).

Z nowym rokiem szkolnym zaszły też zmiany w składzie grupy, do której dołączyły nowe dzieci- Amelka i Maks! Powitaliśmy je w „jeżykowej” rodzince z otwartymi ramionami i serdecznymi uśmiechami. Staraliśmy się stworzyć miłą atmosferę, aby nowe „Jeżyki” dobrze poczuły się w naszej grupie. Mamy nadzieję, że nam się to udało! :)

Jak powszechnie wiadomo, wrzesień to ważny miesiąc dla każdego dziecka należącego do społeczności przedszkolnej, gdyż w tym czasie obchodzone jest  ŚWIĘTO PRZEDSZKOLAKA (20 wrzesień). W tym roku tematem przewodnim obchodów tego dnia były bajki, w związku z czym w naszej grupie odbyła się impreza tematyczna, podczas której chłopcy zamienili się w dzielnych rycerzy, a dziewczynki- w piękne księżniczki! :)

Ten szczególny dzień szybko upłynął nam podczas różnorodnych aktywności związanych z bajkowym światem… Dzieci rozpoznawały bajkowych bohaterów po fragmentach bajek i ich atrybutach, „polowały” na smoka, segregowały kasztany i fasolę niczym „Kopciuszek”, rycerze odszukiwali księżniczki po zgubionym pantofelku… Były również zgadywanki, zabawy taneczne, a także „latający” dywan, który wybrane dziecko czynił niewidocznym dla całej reszty i motywował do rozwikłania zagadki.

W związku z odnotowanym spadkiem naszych sił witalnych na skutek całodziennego zaangażowania, obchody Dnia Przedszkolaka zakończyliśmy już trochę spokojniej… Dzieci wykonały korony (dziewczynki) i tarcze (chłopcy) oraz samodzielnie je ozdobiły, by następnie dumnie udekorować nimi swoje głowy w drodze do domu :)