„Moc emocji Małego Czytelnika” -wizyta Troskliwych Misiów w bibliotece

Wraz z początkiem roku szkolnego, Troskliwe Misie bardzo chętnie wracają do ciekawych i bardzo lubianych zajęć. Jednym z takich zajęć, są zajęcia w Książnicy Podlaskiej przy ul. M. Curie – Skłodowskiej, prowadzone przez Panią Elę, Panią Iwonkę i Panią Cecylię.

W tym roku, tematyka spotkań bibliotecznych, będzie dotyczyła emocji, stąd też nazwa zajęć „Moc emocji Małego Czytelnika”. Po serdecznych powitaniach i uściskach, rozpoczęliśmy rozmowę o emocjach. Na początek pani Ela krótko opowiedziała o emocjach jakich może doświadczyć dziecko, a zadaniem Misiaków było pokazanie tych emocji za pomocą odpowiedniej minki. Zadanie zostało wykonane na szóstkę, okazało się bowiem, że dzieciom nie obce są: radość, smutek, strach, zdziwienie a nawet zawstydzenie, czy tęsknota. Rozumieją skąd się biorą te uczucia i jak się objawiają, nie do końca wiedzą natomiast jak sobie z nimi poradzić. Pomocne okazało się opowiadanie, które przeczytała dzieciom pani Ela, a które dotyczyło tęsknoty za rodzicami. Wspólnie odkryliśmy, że taką tęsknotę mogą złagodzić lubiane przez dzieci osoby, znane przedmioty i rytuały, ale najlepiej z tęsknotą poradzą sobie ukochane maskotki – przytulanki, tak właśnie było w przypadku głównego bohatera opowiadania. Dzieci chętnie opowiadały o swoich maskotkach i ulubionych przedmiotach, które zabierają do babci, lub cioci na tzw. „nocowanie” lub wizytę bez rodziców. Na prośbę pani Eli nawet je narysowały. Fajnie było potem pooglądać te rysunki i dowiedzieć się co lub kto pokonuje tęsknotę Misiaków. Na koniec do naszej zabawy przyłączyła się kostka z kropkami. Wskazywała ilość dzieci, które musiały zaprezentować minkami wybraną emocję, a reszta dzieci oceniała efekt ich starań. To były bardzo inspirujące zajęcia. Pokazały dzieciom, że emocje możemy poznawać nie tylko opierając się na swoich doświadczeniach, ale również wiedzę o emocjach możemy czerpać z literatury dziecięcej, identyfikując się z głównymi bohaterami, wykorzystując ich doświadczenia i rozwiązania.

Mamy ogromną ochotę na więcej takich spotkań i obiecujemy, że nie ominiemy żadnego zajęcia.

Bardzo dziękujemy naszym paniom z Książnicy Podlaskiej za wspólną naukę i zabawę, dziękujemy również za to, że chcecie zrobić tak wiele dla naszego rozwoju emocjonalnego.