„Jeżyki” w Muzeum Historii Medycyny i Farmacji

29 września „Jeżyki” postanowiły po raz pierwszy odwiedzić Muzeum Historii Medycyny i Farmacji w Białymstoku.

Pod kierunkiem przewodnika, pełni przejęcia, ale i ciekawości, rozpoczęliśmy zwiedzanie ekspozycji, w ramach której poznaliśmy tajemnice dawnej apteki (przygotowaliśmy nawet własnoręcznie magiczną pigułkę grzeczności, która wróciła z nami do przedszkola- tak na wszelki wypadek ;) , odwiedziliśmy szpital polowy, przyjrzeliśmy się wyposażeniu i przyrządom lekarskim w gabinecie okulistycznym, poznaliśmy dawne sposoby na bolące ząbki w gabinecie stomatologicznym (słysząc jednocześnie po raz kolejny, że konieczność spożywania warzyw i owoców to nie tylko wymysł dorosłych :) ), a nawet alternatywne metody robienia zdjęć- w gabinecie rentgenowskim ;) . Mieliśmy również okazję do zapoznania się z działalnością Uniwersytetu Medycznego (dzięki czemu każdy z nas odkrył w swoim serduszku szlachetną potrzebę niesienia pomocy innym :) ). W ramach podsumowania zajęć wykonaliśmy gipsowy odlew Pałacu Branickich w laboratorium edukacyjnym. Na tym zakończyliśmy naszą pierwszą wizytę w muzeum, ale już planujemy wrócić na kolejne zajęcia edukacyjne. W drodze powrotnej do przedszkola, przechadzając się po pałacowych ogrodach, wyobrażaliśmy sobie czasy ich świetności… Ach, cóż tu musiały być za bale :)