Jak w „Tęczowym” obchodziliśmy Światowy Dzień Ochrony Zwierząt

5 października, już po raz szósty, obchodziliśmy w „Tęczowym” Światowy Dzień Ochrony Zwierząt. Co roku z tej okazji odbywa się w naszym przedszkolu zbiórka przysmaków na rzecz mieszkańców pobliskiego Akcentu Zoo oraz Marsz Przedszkolaków do ogrodu zoologicznego. I tym razem tradycji stało się zadość.

Spotkaliśmy się całą przedszkolną społecznością na sali gimnastycznej, gdzie odbyła się pierwsza część uroczystości. Rozpoczął ją  Kogucik Budzik, który skutecznie obudził wszystkich śpiochów i obwieścił zebranym cel naszego spotkania. Następnie gotowość poszczególnych grup do świętowania sprawdziła pani dyrektor. Okazało się, że wszyscy są gotowi do zabawy i pełni energii. Rozpoczęły się więc wesołe powitanki, okrzyki, piosenki i naśladowanki, oczywiście wszystkie w stosownej do okazji, „zwierzątkowej” tematyce. Po sporej dawce zabaw uczestnicy wysłuchali krótkiego podsumowania przez organizatorów, tegorocznej akcji zbierania przysmaków dla zwierząt. Każdy, kto widział wypełnione po brzegi pudełka z darami, nie miał wątpliwości, że jej efekty będą imponujące. Po raz kolejny Tęczowe Przedszkole spisało się na medal! Potwierdził to także nasz gość, pani Anna Jaroszewicz, która już nie pierwszy raz świętowała z nami ten wyjątkowy dzień. Pani Anna jest szefową Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami i kierownikiem Schroniska dla Zwierząt, pod które podlega również Akcent Zoo. To ona zazwyczaj, z pasją opowiada przedszkolakom piękne historie o swoich podopiecznych. Jednak tym razem zrobiła nam niespodziankę i zaprosiła dwie inne miłośniczki zwierząt, panie pracujące w schronisku. Wraz z nimi przybył na uroczystość przemiły pies Snoopi. Panie opowiedziały dzieciom co to znaczy szanować zwierzęta, przypomniały jak unikać niebezpiecznych sytuacji i sprawdziły wiedzę przedszkolaków. Te wszystkie ważne słowa chyba bardzo przypadły do gustu Snoopiemu, bo chętnie podchodził do dzieci i dawał się pogłaskać każdej wyciągniętej do niego rączce. Na pożegnanie otrzymał specjalne, „ciche brawa” i smakowity prezent.

Po tej edukacyjnej części wróciliśmy do zabawy. Wykonaliśmy zabawną choreografię do piosenki „Idziemy do Zoo”, która okazała się prawdziwym hitem tegorocznego Dnia Zwierząt. Odwiedziła nas też „reprezentacja” mieszkańców pobliskiego ogrodu zoologicznego: sowa, miś, królik i wilk. Zwierzątka przyszły podziękować dzieciom za kochające serce, okazywanie szacunku i zbieranie smakołyków. Zapewniliśmy je, że nadal tak pozostanie. Odśpiewaliśmy też na ich cześć gromkie „Niech żyją nam!”, które podobno słyszane było w całym Akcencie Zoo. W ten sposób zakończyliśmy pierwszą część obchodów Dnia Zwierząt.

Następnie odbył się Marsz Przedszkolaków do Zoo. Wyruszyliśmy spod przedszkola zwartą kolumną, uzbrojoną w koszyki z przysmakami, balony, transparenty i okrzyki: Tęczowe Przedszkolaki kochają zwierzaki!!! Zatrzymaliśmy się w Parku Zwierzynieckim, by jak co roku, posłać w świat balony wypełnione dobrymi uczuciami do zwierząt. Chcieliśmy, by doleciały do wszystkich, którym takich uczuć brakuje. Na koniec, już bez okrzyków, by nie straszyć zwierzątek, udaliśmy się do Zoo, gdzie na ręce pracującej tam pani Krystyny, przekazaliśmy symboliczne koszyczki z przysmakami. Wszystkie zgromadzone dary byłyby za ciężkie do przeniesienia przez uczestników marszu, dlatego do Zoo przetransportowane zostały samochodem. Zwieńczeniem całej uroczystości było odwiedzanie mieszkańców Zoo i przypomnienie zasad tam obowiązujących.

Ten dzień nie udałby się bez pomocy i zaangażowania wielu osób. Im właśnie składamy serdeczne podziękowania. Dziękujemy naszym wspaniałym Gościom, że zechcieli wraz z przedszkolakami spędzić ten czas i tak skutecznie zaszczepiali w ich sercach miłość do zwierząt. Pani Dyrektor i wszystkim Nauczycielkom wyrażamy wdzięczność za pomoc w organizacji imprezy. Uczestnikom spotkania dziękujemy za aktywność, wesołą zabawę i wspólne uczczenie Dnia Zwierząt.

Składamy również serdeczne podziękowania Rodzicom Przedszkolaków i Kadrze Tęczowego za przyłączenie się do zbiórki przysmaków dla zwierząt w ZOO.

Jesteśmy bardzo wdzięczne Panu Michałowi Wiczołek za przyjście z pomocą w przygotowywaniu darów do transportu.

Chcemy też podziękować dzieciom, które wystąpiły „na scenie” podczas uroczystości oraz tym małym artystom, którzy przygotowali dekoracje sali gimnastycznej, wykonując „zwierzątkowe” prace plastyczne.

organizatorki Światowego Dnia Ochrony Zwierząt:

Iwona Jurczak, Jolanta Zdanowska, Jolanta Żakiewicz