Funkcjonariusz Policji w „Tęczowym”

Tematów  o bezpieczeństwie w przedszkolu nigdy za mało! Tym bardziej, gdy przekazywane są przez ekspertów z danej dziedziny. O zasadach ruchu drogowego, prawidłowym zachowaniu w sytuacjach zagrożenia najwięcej wiedzą funkcjonariusze Policji. Dlatego  21 września zaprosiliśmy do naszego przedszkola starszą sierżant Annę Krasowską, która przeprowadziła pogawędkę na wyżej wymienione zagadnienia w grupach: „Troskliwe Misie”, „Jeżyki” i Myszki”.

Na przełamanie „pierwszych lodów” Pani Ania przybiła „serdeczną” piątkę
z przedszkolakami. Następnie zaprezentowała umundurowanie funkcjonariusza policji i jego atrybuty pracy. Oczywiście, kajdanki i pałka policyjna wywołały najwięcej emocji wśród chłopięcej rzeszy przedszkolaków.J Podczas spotkania dzieci przypomniały i poszerzyły wiedzę na temat prawidłowego przechodzenia przez przejście dla pieszych, „rozszyfrowały” najważniejsze znaki drogowe i przedstawiły argumenty przemawiające za stosowaniem odblasków. Przedszkolaki wykazały się także doskonałą znajomością numerów alarmowych.

Pani Ania przypomniała o konieczności stosowania fotelików samochodowych dzieciom,
o zakładaniu kasków na głowy podczas rowerowych wycieczek, ostrzegła także przed rozmową z obcymi, nawet gdy są mili i częstują cukierkami. Policjantka zademonstrowała także bezpieczną pozycję ciała w sytuacji zagrożenia ze strony psa ( na „żółwika”), który wobec nas nie ma miłych zamiarów. Największą atrakcją była możliwość przymierzenia czapki policyjnej oraz wzięcie w swoje dłonie pałki policyjnej.

„ Troskliwe Misie” przygotowały dla gościa miłą niespodziankę- zaśpiewały piosenkę „Dzieci i światła” oraz powiedziały wiersz „Odblaski”. Na pożegnanie Pani Ania przypomniała dzieciom, że w sytuacji problemowej, funkcjonariusze policji zawsze chętnie im udzielą pomocy.

Na pamiątkę sympatycznego i pouczającego spotkania z Panią Policjantką zrobiliśmy pamiątkowe zdjęcia, które umieszczone są poniżej.

„Tęczowa” Redaktorka