Wystawa Poczytajkowa – czyli “Skarby z książeczki” zaprezentowane przez Misiowe Rodzinki

Zbliżają się wakacje, to cudowny czas, ale dla nas jest to także czas podsumowań, ocen, refleksji, zamknięcia pewnego etapu pracy z Misiakami i planów na przyszłość. Zapytacie – jaki wynik, a my Wam odpowiemy, że jesteśmy bardzo dumne z Waszych  dzieci. Nauczyły się wiele, ale na największą pochwałę zasługuje ich wiedza z zakresu literatury dziecięcej i samo zainteresowanie literaturą. Oczywiście rodzice mają w tym swój duży wkład, ale nasze “Rodzinne Poczytajeczki i skarby prosto z książeczki” realizowane w grupie, przeszły nasze najśmielsze oczekiwania, a efekty były niesamowite. Dzieci poznały wybranych pisarzy i poetów oraz ich twórczość. Rozmawialiśmy na temat treści utworów, szukaliśmy w nich humoru, mądrości oraz ulubionych bohaterów. Wszystko po to, aby rozwinąć w Misiakach miłość do książki, czy nam się to udało – wiem, że tak.

Pewnego rodzaju “wisienką na torcie”, czy jak kto woli podsumowaniem dziecięcej miłości do literatury, była zorganizowana przez nas Wystawa Poczytajkowa, na której wystawiłyśmy prace plastyczne ph. “Skarby z książeczki” wykonane przez Misiowe Rodzinki. Dla nas to była wielka uroczystość na którą z  radością zaprosiliśmy Panią Dyrektor Joannę Laskowską i Panią Dyrektor Barbarę Bałdygę.

Po pięknym powitaniu naszych gości i wyjaśnieniu celu naszego spotkania, nadszedł czas na zaprezentowanie słowem i piosenką całej wiedzy Troskliwych Misiów na temat książek i ich autorów. Świetnie się bawiliśmy przypominając sobie przygody Misia Uszatka, Kubusia Puchatka i niesfornego Kota Filemona, śmialiśmy się z przygód Pana Hilarego, okazaliśmy swoje niezadowolenie dla niekulturalnej Kwoki i niegrzecznego Pomidora. Pokazaliśmy również naszym miłym gościom, że nie tylko słuchamy opowiadań i wierszy ale również wykorzystujemy je do zabawy w teatr, który zresztą bardzo lubimy. Pojawiła się więc na naszej łące Biedronka, która niestety dość obcesowo odrzuciła oświadczyny Żuka, by po niedługim czasie wziąć ślub z Muchomorem. Na szczęście dla Żuka, spotkana Pani Żukowa chętnie zgodziła się być jego żoną. I jak to w literaturze bywa, wszystko dobrze się skończyło, a my na weselu byliśmy, tańczyliśmy i świetnie się bawiliśmy.

Potem gdy już udowodniliśmy, że książki znamy i wręcz je “połykamy” a na dodatek uwielbiamy dietę “wysokoksiążkową” i nie wyobrażamy sobie życia bez książek, nadszedł czas na uroczyste odsłonięcie Wystawy Poczytajkowej. Oglądaliśmy ją z ogromnym zainteresowaniem, nie tylko podziwiając swoje prace, ale także zwracając uwagę na prace innych, chwaląc wykonanie i pomysły. Był też taki czas, kiedy każdy sam z kubeczkiem pysznego soczku (jak przystało na prawdziwą wystawę) mógł spokojnie obejrzeć jeszcze raz prace. Nie zapomnieliśmy również o wzmocnieniu swoich sił małym, słodkim co nieco, ale nawiązującym oczywiście do książek: chrupiące literki, paluszki – zakładki, “karteczki” z czekoladowymi misiami itd., itd. Po chwili byliśmy gotowi na ciąg dalszy. A zaczęło się od niespodzianek, Troskliwe Misie od naszych gości dostały piękną książkę pt. “Mały książe”, a od swoich pań, czarodziejski piasek, z którego z pewnością powstanie niejeden zamek dla księcia i księżniczki. Potem nastąpiło wręczenie dyplomów i nagród dla dzieci, które wspólnie ze swoimi rodzicami wykonały prace na Wystawę Poczytajkową. Nie zabrakło też wielu ciepłych słów od naszych gości. Pani Asia i Pani Basia chwaliły umiejętności plastyczne Misiowych Rodzinek, ale również dużą wiedzę książkową Troskliwych Misiów. Po serdecznych podziękowaniach i wspólnym zdjęciu, zadowoleni wróciliśmy na obiad.

Po południu zaś, dzieci zapraszały do obejrzenia wystawy rodziców. Emocji było dużo, duma z osiągnięć, radość z nagrody i oczywiście gratulacje od kochanych rodziców.

To było wspaniałe wydarzenie, pozwoliło nam bardzo wyraźnie zobaczyć efekty naszej pracy, czujemy ogromne zadowolenie nie tylko z wiedzy i zainteresowań naszych dzieci, ale również bardzo się cieszymy z Waszej pomocy Drodzy Rodzice w tym zakresie. Dziękujemy tym wszystkim, którzy, uczestniczyli w naszych Rodzinnych Poczytajeczkach oraz tym wszystkim, którzy w zaciszu domowym odkrywali przed swoimi dziećmi wspaniały świat literatury, udowadniając tym samym, że książka może być wspaniałym towarzyszem zabaw i rozwoju dziecka.

Dziękujemy wszystkim Misiowym Rodzinkom które wykonały prace plastyczne na naszą wystawę, mamy nadzieję, że czas wspólnie spędzony nad kartką, to był radosny czas i przyniósł Wam dużo fajnych wrażeń.

Bardzo serdecznie dziękujemy Pani Katarzynie Czerniawskiej i Pani Katarzynie Wilczko za pomoc w przygotowaniu nagród dla Misiaków, sprawiły one dzieciom bardzo dużo radości i przyjemności.

Dziękujemy również Pani Dyrektor Joannie Laskowskiej za pomoc w wzbogaceniu nagród dla Troskliwych Misiów.

Misiowe Panie