„Słoneczka” żegnają przedszkole

20 czerwca 2017r. „Słoneczka” uroczyście zakończyły rok szkolny oraz pożegnały kolegów odchodzących do szkoły.  Odświętnie ubrane dzieci zaprezentowały wybrane utwory z  repertuaru  muzyki ludowej i klasycznej.

Muzyka towarzyszy  dzieciom w zabawie i  nauce  już od najmłodszych lat. Wpływa na osobowość, stanowi inspirację do spontanicznej ekspresji. Przygotowaniom do  uroczystości  towarzyszyło następujące motto

E. Souriau : „ Dziecko nosi w sobie muzykę spontaniczną, która chce się ujawnić. Jeżeli pomożemy dziecku rozwinąć muzykę, która jest w nim, uczynimy je istotą  nie tylko lepszą i szlachetniejszą, lecz bardziej szczęśliwą.”

Na początku ”Słoneczka”  przedstawiły instrumentację pt. ,,Dyrygent i orkiestra” zainspirowaną wierszem i muzyką Ewy Bruns. Następnie mali artyści z werwą i zaangażowaniem  zaprezentowali  układ taneczny do przyśpiewki ludowej ,,Maryna” oraz  pląs do utworu ,,Posłała mnie matka”. Kolejnym występem na ludową nutę była ilustracja ruchowa  utworu „Julianka” w wykonaniu Roksany, Kingi i Dominiki .  Na scenie wkrótce potem pojawili się   Filip, Ksawery i Patryk, którzy doskonale wcielili się w powierzone im role muzykantów. Szóstym utworem, w którym zaprezentowały się  „Słoneczka” był  ,,Walc kwiatów” inspirowany muzyką Franka Lossera. Na zakończenie spotkania z muzyką  zaproszeni goście mogli wysłuchać instrumentacji  perkusyjnej dzieła Johanna Straussa ,,Nad pięknym modrym Dunajem”.

W drugiej części uroczystości nastąpiło pożegnanie wychowanków odchodzących do szkoły. Wysłuchali oni wierszyków o swojej osobie ułożonych przez pracujące z nimi panie oraz otrzymali  pamiątkowe dyplomy i książki. Nie zabrakło też podziękowań rodzicom za okazaną pomoc i życzliwość.

DOMINIKO,  KSAWERY, ANTOSIU,

MICHAŁKU , PATRYKU i FILIPKU

czeka Was szkoła, nowi przyjaciele i wielki ciekawy świat.

Maszerujcie śmiało przez życie w takt muzyki, którą słyszycie.

Pielęgnujcie dobre wspomnienia

o Tęczowym przedszkolu i odwiedzajcie często jego mury.

Drodzy Rodzice!

Dziękujemy za zaufanie jakim obdarzyliście nas, powierzając naszej opiece swoje wyjątkowe dzieci. Dziękujemy za wszystkie dowody sympatii, których nie raz  doświadczyliśmy. Dziękujemy za czynne uczestnictwo w zajęciach otwartych, za wspólne przeżywanie uroczystości,  za wspólną zabawę podczas różnych festynów i spotkań. Dziękujemy za wszystkie miłe słowa i gesty którymi dodawaliście nam energii do codziennej pracy.

Dziękujemy!