„Myszki” i „Jeżyki” na sportowo!

„Jeżyki i Myszki- drużyna wspaniała, dba o swoje ciało od samego rana!”,- tym hasłem rozpoczęto spotkanie integracyjne grup „Myszek” i „Jeżyków” w sali gimnastycznej dnia 23.06.2017r.  Główną ideą spotkania było zachęcanie dzieci do aktywności ruchowej, uprawiania sportu, oraz integrowania się przedszkolaków poprzez wykonywanie zadań w jeżykowo – myszkowych zespołach.

Po krótkiej pogadance nt. zdrowego stylu życia i potrzeby ćwiczeń, Myszaki i Jeżyki przywitały się w stylu sportowym- przybijając sobie piątki. Przed każdym wysiłkiem fizycznym powinna być rozgrzewka. Podobnie było i u nas.  Dzieci rozgrzewały poszczególne części ciała indywidualnie, jak i w parach, przy okazji doskonaląc  umiejętność zgodnej współpracy. Rozgrzani i gotowi do zabawy mali sportowcy chętnie wyginali ciało podczas aerobiku, intensywnie wachlowali  chustą animacyjną oraz ścigali się podczas zawodów sportowych.

W ostatniej aktywności dzieci były podzielone na drużyny… i tutaj pojawił się element rywalizacji- wszystkie drużyny starały się biegać  jak  najszybciej, skakać jak najwyżej i rzucać jak najcelniej.  Na szczęście w naszej zabawie nie było drużyn przegranych! Najważniejszy był uśmiech na twarzy i dobra zabawa przy przekraczaniu linii mety.

Dla chwili wyciszenia i złapania oddechu dzieci wspólnie zaśpiewały piosenkę „Węże i raki”. Na zakończenie spotkania mali sportowcy zaspokoili pragnienie pysznym sokiem jabłkowym.

Z zadowolonymi minami zakończyliśmy spotkanie z obietnicą kontynuowania zabaw integracyjnych w przyszłym roku.

„Myszkowe” i „Jeżykowe” Panie