Wigilia w „Słoneczkach”

Okres Świąt Bożego Narodzenia to czas szczególny. Wszyscy gromadzą się przy wigilijnym stole, dzielą się opłatkiem, składają sobie życzenia.

Już po raz kolejny dzieci z grup „Słoneczka” zaprosiły swoich rodziców na spotkanie wigilijne. W tym roku odbyło się ono 15 grudnia.

Na początku dzieci w przepięknych strojach przedstawiły widowisko o Bożym Narodzeniu – Jasełka pt. „On jest Królem”. W naszym przedstawieniu tradycyjnie wystąpiła Święta Rodzina (Józef i Maryja), trzej królowie, aniołowie, pasterze i owieczki. Opracowując ten scenariusz starałyśmy się aby przedstawione w nim wydarzenia, były źródłem wartości chrześcijańskich oraz tradycji głęboko zakorzenionej w naszych sercach.

Do występów wszystkie dzieci przygotowywały się bardzo starannie, wkładając w swoje role wiele serca i zaangażowania. Przebrane za anioły, królów, pasterzy i owieczki starały się wypaść jak najlepiej. Przedstawienie było wyjątkowe a mali „aktorzy” w swoich strojach prezentowali się doskonale.

Dla dzieci rodzice stanowią najważniejszą publiczność. Każdy chce wypaść jak najlepiej oraz pokazać swoim najbliższym, że zasługuje na ich uwagę i pochwałę. Wykonanie dzieci było szczere i wzruszające. Rodzice z ogromnym przejęciem oglądali przygotowany dla nich występ. Wiele wzruszeń dostarczyły wszystkim przepiękne pastorałki. Publiczność nie szczędziła braw i ciepłych słów. Uroczystość ta była niezapomnianym przeżyciem zarówno dla małych „aktorów” jak i dla ich rodziców.

Po przedstawieniu wszyscy przełamali się opłatkiem składając sobie życzenia, po czym zasiedli do przygotowanej przez rodziców i pracowników przedszkola wieczerzy wigilijnej. Na stołach nie zabrakło tradycyjnych potraw wigilijnych takich jak kapusta z grzybami, barszcz, pierogi oraz śledzie.

Na zakończenie Pani Dyrektor w imieniu własnym i wszystkich pracowników przedszkola złożyła życzenia zdrowych i spokojnych świąt, spędzonych w rodzinnej atmosferze oraz pomyślności w Nowym Roku. Miłym akcentem spotkania były też życzenia i podziękowania od rodziców, skierowane do wszystkich pań pracujących w grupach „Słoneczka”.

Wspólna wytężona praca poprzedzająca realizację tego przedsięwzięcia przyniosła oczekiwane efekty i nieopisaną radość. Takie chwile pozostają na długo w naszych sercach. To one nadają sens i wartość naszej codziennej pracy. Dziękujemy Rodzicom za udział w spotkaniu i pomoc w przygotowaniu wigilijnego stołu. A naszą opowieść o przyjściu na świat Bożej Dzieciny niechaj zilustrują zdjęcia zrobione podczas spotkania.