Co słychać u „Słoneczek” III?

Za oknem mroźno, a w naszej sali jest wesoło i cieplutko. Codziennie poznajemy nowe pojęcia, uczymy się zgodnej zabawy, troszczymy o siebie wzajemnie i dbamy o  naszą salę.

Pani  zaczyna  zajęcia a my z niecierpliwością czekamy na sprawdzenie obecności. Jesteśmy z siebie dumni, bowiem wszyscy znamy swoje nazwiska i jak w prawdziwej szkole zgłaszamy swoją obecność poprzez podniesienie ręki do góry. Jesienią poznawaliśmy  bezpieczne i niebezpieczne urządzenia elektryczne oraz zasady zachowania się w stosunku do obcych ludzi. Sprawiliśmy mamom wielką niespodziankę dzwoniąc do nich telefonem komórkowym oraz robiliśmy samodzielnie zdjęcia swoim kolegom. Uczestniczyliśmy w bardzo ciekawych muzyczno – terapeutycznych zajęciach prowadzonych przez p. Agnieszkę i p. Izę. Gościliśmy w naszej sali kota – terapeutę. Chwila spędzona z kotkiem, dotyk jego ciepłego i miękkiego futerka i uspokajające mruczenie na długo zostało
w naszej pamięci. Uroczyście obchodziliśmy urodziny naszych kolegów. Oczywiście nie mogło się obejść bez spontanicznego grania melodii „Sto lat”. W grudniu dostaliśmy zaproszenie do ZOO na interesujące zajęcia z edukacji przyrodniczej. Naszym przewodnikiem po  ogrodzie była pani Marzena z Urzędu Miasta. Opowiedziała  o specyfice obiektu i o historii mieszkańców ZOO. Niewątpliwą atrakcję stanowiła dla nas  możliwość nakarmienia wietnamskich świnek. Obowiązkowym punktem przygotowań do Świąt Bożego Narodzenie w „Tęczowym” przedszkolu są kulinarne warsztaty – pieczenie pierniczków. Jak zwykle do działania  przyłączyły się z wielką ochotą nasze mamy. Już dużo wcześniej nabyły foremki do pieczenia, przygotowały pachnące ciasto. Formowanie pierniczków poprzedziły świąteczne zagadki i krótka prezentacja naszych taneczno – muzycznych umiejętności.  Zajęcia zakończyły się poszukiwaniem prezentów ukrytych dla nas przez Świętego Mikołaja. Mikołaj
w tym roku przyniósł nam wiele wspaniałych zabawek. Uczymy się teraz zgodnej zabawy nimi
z kolegą i koleżanką. Osiągamy w tym małe postępy. Styczeń to okres karnawału a u nas to czas na zabawę w teatr. Właśnie wczoraj odgrywaliśmy  scenę inspirowaną fragmentem  bajki  „Kopciuszek”. Dobieraliśmy rekwizyty do postaci występujących w wybranej scenie, wybieraliśmy muzykę.  Czynimy  systematyczne postępy w zakresie umiejętności  matematycznych  i porozumiewania się. Minęło dopiero kilka miesięcy nauki i zabawy. Przed nami jeszcze wiele nowych atrakcji i nowych doświadczeń. Nie możemy się już ich doczekać.

Dziękujemy pani Marzenie za interesujące spotkanie ze zwierzętami.

Serdecznie dziękujemy naszym mamom za aktywny udział w pieczeniu pierniczków.

Dziękujemy rodzicom za pomoc w organizacji Festiwalu Bombki Choinkowej, podczas którego występowaliśmy.