Słoneczka i Myszki sadziły wrzosy

Dnia 13.09.2016 r. odbyła się impreza pleneroa (zabawa edukacyjna) pod hasłem „Dzień wrzosu”.

Wzięły w niej udział dzieci z wszystkich grup „Słoneczka” oraz z grupy „Myszki”.

Był to efekt naszej kilkuletniej współpracy z marketem budowlanym Leroy Merlin. Przy wsparciu fundacji Leroy Merlin, powstał w naszym przedszkolu „zielony zakątek”. Jest w nim miejsce na rabaty kwiatowe, skalniak, skrzynie pełne kolorowych kwiatów i ziół, pergole z pnącą roślinnością, oraz ozdobne krzewy. Również w tym roku, otrzymaliśmy sadzonki wrzosów oraz inne materiały niezbędne do ukwiecenia naszego przedszkolnego terenu.

Spotkanie rozpoczęło się krótką pogadanką na temat wrzosów: pochodzenia ich nazwy, miejsca naturalnego występowania, wyglądu.

Następnie, dzieci przystąpiły do pracy. „Myszki” sadziły  kwiaty na rabacie przed budynkiem przedszkola, a „Słoneczka” ozdabiały wrzosami swój ogródek terapeutyczny.

Kolejnym punktem spotkania była zabawa, podczas której dzieci wykonywały wrzosy za pomocą różnych technik plastycznych: malowanie, wyklejanie itp.

Dzieci z grupy „Myszki” umiliły nasze spotkanie swoim pokazem artystycznym – zabawami muzycznymi z wykorzystaniem instrumentów i kolorowych chusteczek. Za swój piękny występ, otrzymały gromkie brawa.

Miłą niespodzianką dla wszystkich uczestników, była wspólna zabawa pod kierunkiem instruktorek szkoły tańca „Zumba”. Gorące rytmy rozgrzały nas wszystkich.

Dzieci obdarowały się wzajemnie słodkimi upominkami, były to soczki i galaretki z owocami o wrzosowym kolorze.

Każda grupa wróciła do sali z doniczką pełną wrzosów, by przypominały

naszą wesołą, jesienną zabawę.

Po południu dzieci z grupy Myszki z dumą prezentowały rodzicom efekty swojej pracy.

Niezawodnym gościem spotkania była Pani Joanna Laskowska – dyrektor naszego przedszkola, która zawsze wspiera nasze przedsięwzięcia, ma dla wszystkich dobre słowo i miły uśmiech.

Dziękujemy Pani Katarzynie Sawickiej – przedstawicielce sklepu Leroy Merlin za obecność i ogromne zaangażowanie w organizację „Dnia wrzosu” dla naszych przedszkolaków.